PARAGRAFEN

Samenwerkingspartners

Gemeentelijke taken worden grotendeels door onszelf uitgevoerd, maar in een aantal gevallen besteden we deze taken uit aan derden, werken we samen met andere overheden of verlenen we subsidies. Daarmee kunnen derden een belangrijke rol krijgen bij de realisatie van onze programmadoelstellingen. Vaak gaat het om uitvoering. Dergelijke samenwerkingen kunnen vorm krijgen in diverse verschijningsvormen: bijvoorbeeld door deel te nemen in gemeenschappelijke regelingen, aandeelhouder te zijn of een bestuurder te leveren in een private entiteit. Waar we als gemeente zowel een bestuurlijk alsook een financieel belang hebben, spreken we over 'Verbonden Partijen'. Waar we louter een financieel belang hebben, maar waar dat wel een substantieel belang is, spreken we over Samenwerkingspartners. Middels deze paragraaf rapporteren we over onze verbonden partijen en samenwerkingspartners. In de begroting blikken we vanzelfsprekend vooruit. In 2024 gaan we namelijk het beleid op verbonden partijen en samenwerkingspartners herijken.

Wat zijn verbonden partijen?
Verbonden partijen zijn privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisaties waarin de gemeente een bestuurlijk én financieel belang heeft. Deze definitie sluit aan bij het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).
Van een bestuurlijk belang is sprake indien de gemeente rechtstreeks invloed heeft op de besluitvorming binnen de verbonden partij, bijvoorbeeld door een zetel in het bestuur en/of door stemrecht.
Van een financieel belang is sprake als de gemeente middelen aan de verbonden partij ter beschikking heeft gesteld die ze kwijt is in geval van faillissement van die partij of het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat indien de verbonden partij haar verplichtingen niet nakomt.

Wat zijn Samenwerkingspartners?
In de Financiële Verordening hebben we het begrip 'Verbonden Partijen' uitgebreid met Samenwerkingspartners. Dit zijn zwaar gesubsidieerde instellingen (€ 250.000 of meer per jaar) en/of instellingen die een belangrijke unieke maatschappelijke functie vervullen.  Op deze instellingen is het regime van verbonden partijen ook van toepassing. Derhalve wordt ook gerapporteerd over Samenwerkingspartners.

Voor- en nadelen van samenwerkingsverbanden
De gemeente kan diverse redenen hebben om samen te werken met een maatschappelijke partner. Zo kan een gemeente samenwerken om bijvoorbeeld schaal- en efficiencyvoordelen te bereiken, kennis te delen, risico's te spreiden of om een maatschappelijk initiatief te ondersteunen.
Aan de andere kant brengt samenwerken ook risico's met zich mee. Ondanks dat de gemeente een deel van de uitvoering van haar beleid bij een partner heeft ondergebracht, blijft zij wel verantwoordelijk voor het uitgevoerde beleid. Daardoor kan de gemeente aanzienlijke maatschappelijke, financiële en fiscale risico's lopen wanneer een partner in financiële problemen komt of zijn taken niet goed uitvoert. De gemeente heeft daarom een controlerende taak op het gevoerde beleid.
Om de controlerende taak van de gemeente te kunnen uitvoeren, is het van belang om de risico's van maatschappelijke partners in beeld te hebben. Deze paragraaf heeft tot doel deze taak te ondersteunen. De maatschappelijke partners waarmee de gemeente op dit moment samenwerkt staan hieronder weergegeven.

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55