1. Gezond en actief Venlo

Gezond en vitaal

We gaan de (positieve) gezondheid van onze inwoners verbeteren, het bewegen stimuleren en een gezondere leefomgeving creëren. Dit doen we concreet door de volgende thema’s vorm te geven.
Het versterken van de (positieve) gezondheid
Met het lokaal gezondheidsbeleid 2021-2025, het GALA, het IZA en het innovatiefonds preventie (ambitie uit het coalitieakkoord) hebben we een stevige basis staan om de (positieve) gezondheid van onze inwoners te verbeteren en gezondheidsachterstanden te verkleinen. De inzet op gezondheid wordt, mede door het GALA en het IZA, verstevigd en hiervoor gaan we de volgende activiteiten en interventies uitvoeren:

  • Het verder implementeren van De 'Gezonde Basisschool van de Toekomst'. We gaan de interventie op meer scholen uitvoeren waarbij prioriteit ligt bij onze aandachtswijken. Hierin wordt nauw samengewerkt met de Gelijke Kansen Alliantie Venlo.
  • We intensiveren de provinciale aanpak Kei Gezond Limburg voor kinderen met (ernstig) overgewicht. Als koploper gemeente werken we samen met o.a. provincie, VGZ, MUMC+ en de GGD’ s de implementatie verder uit.
  • We intensiveren de inzet op de gezondheid, vitaliteit en zelfredzaamheid van onze ouderen en kwetsbare inwoners. Belangrijke interventies die we hiervoor inzetten zijn de regionale aanpak valpreventie, de beweegpas, welzijn op recept, integratie in de wijk via sport en bewegen en de aanpak één tegen eenzaamheid.
  • Via het regionaal preventieakkoord zetten we in op de aanpak 'op weg naar een rookvrije generatie'. In 2024 rollen we deze aanpak verder uit en willen we meer plekken in de gemeente Venlo rookvrij maken.
  • Met de voedselagenda geven we invulling aan het onderdeel ‘de kracht van voeding’ uit het beleidskader Fier op Venlo. Met de voedselagenda sluiten we zoveel als mogelijk aan bij bestaande interventies en willen we met een gerichte aanpak inwoners stimuleren tot gezond gedrag en het eten van gezonde voeding.

Deze activiteiten dragen ook bij aan de doelstellingen van diverse andere programma's en programmalijnen, zoals de Investeringsagenda en Regiodeal (gezondste regio), Meedoen (vitale gemeenschappen) en Ontplooiing (opleiding) en vice versa.
Het bevorderen van sport en bewegen
Wij gaan ervan uit dat als we sporten en bewegen leuk, toegankelijk en laagdrempelig maken, steeds meer inwoners er plezier uit halen en bovendien vitaler worden. De basis hiervoor is de Venlo.fit sportvisie 2030. Van belang is dat onze jeugd een sportieve basis meekrijgt zodat ze graag een leven lang blijven sporten en bewegen. Dit sluit nauw aan bij een aantal doelen uit het GALA en gebruiken we dit als extra impuls om sport en bewegen te bevorderen. Daarvoor voeren we de volgende activiteiten of interventies uit:

  • Voor de jongste doelgroep 0-4 jaar geven we, in samenwerking met de consultatiebureaus, voorlichting op het gebied van bewegen en voeding. Daarnaast werken we samen met de kinderopvang door middel van een menukaart (effectieve) interventies aan te bieden. De focus ligt daarbij op kinderopvanglocaties in de aandachtswijken.
  • Op het basisonderwijs komen leerlingen dagelijks in aanraking met bewegen en gezonde voeding via ‘de Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Voor de overige basisscholen hebben we een menukaart met (effectieve) interventies om kinderen op school zoveel mogelijk in beweging te brengen en een gezonde leefstijl te stimuleren.
  • Met het voorgezet onderwijs voeren we een gezamenlijk project uit op het gebied van bewegen, leefstijl en (mentale) gezondheid.
  • Ook willen we de 'afstand tot de sport' verkleinen voor groepen inwoners waarvoor sporten en bewegen minder toegankelijk is. Daarbij richten we ons met name op volwassenen en ouderen met of gezondheidsachterstanden,  een beperking (fysiek of mentaal), een gedragsprobleem,  een afstand tot de arbeidsmarkt of financiële problemen.
  • Met een ketenaanpak worden (kwetsbare) inwoners op maat doorverwezen naar een passend beweegaanbod (beweegpas). Bij de doorverwijzing wordt een inwoner op maat begeleid en ontvangt daarbij het een warme overdracht naar het aanbod toe door een ‘beweegmakelaar’.

Verder zijn en blijven sportverenigingen vanuit sportief, maatschappelijk en sociaal oogpunt een belangrijke maatschappelijke partner. We ondersteunen verenigingsbesturen om de vitaliteit van hun sportvereniging te versterken en hun pedagogische taak uit te voeren. Ook continueren we de aanpak talentontwikkeling- en herkenning voor topsporttalenten.
Doorpakken en versnellen uitvoeren sportaccommodatievisie
Om te kunnen sporten en bewegen, zijn passende faciliteiten noodzakelijk. Dit kunnen binnensportaccommodaties, sportparken of multifunctionele sportieve omgevingen (sportkernen) zijn, maar ook de openbare ruimte. De basis hiervoor zijn de Venlo.fit sportaccommodatievisie 2030 en het coalitieakkoord. We zetten hierbij in op de volgende activiteiten:

  • Het faciliteren van bewegingsonderwijs (wettelijke verplichting). Vanaf 2023 is er een nieuwe wettelijke verplichting van 2 klokuren bewegingsonderwijs per week. Hiervoor exploiteren wij gymzalen, sportzalen en sporthallen en bieden wij bewegingsonderwijs in de sportkernen (buitenruimte) aan.
  • Het beter en multifunctioneler benutten van sportkernen, sportparken en binnensportaccommodaties en daarmee de bezettingsgraad verhogen.
  • Het herontwikkelen van sportkern Herungerberg, waarbij we het vrijgekomen hockeydeel  toekomstbestendig maken voor voetbalvereniging FCV-Venlo. Hiermee clusteren we het aantal buitensportaccommodaties doordat het huidige sportpark van FCV-Venlo (Arenborg) vrijvalt.
  • Upgraden en uitbreiden van sportkern Hout-Blerick. Het vervangen van de kleedaccommodaties en kantine functie en deze samenvoegen in een MFC Hout-Blerick (zie ook verderop bij ontplooiing).
  • We gaan de afgeschreven sporthal Gulick vervangen voor nieuwbouw. De nieuwbouw gaat gebouwd worden op sportkern Bakenbos. Hiermee clusteren we grotendeels de buiten- en binnensportverenigingen in Tegelen. De huidige locatie van sporthal vervalt als sportlocatie.
  • Het nieuwe Zwembad de Wisselslag gaat de realisatiefase in en we gaan in 2024 starten met de bouw. Voor het buitenbad gaan we aan de slag met de aanbevelingen uit het (technisch) onderzoek.
  • Met het actieplan ‘hoogwaardige beweegvoorzieningen’ zetten we in om de openbare ruimte meer en beter te benutten als ruimte om te sporten, bewegen en te ontmoeten. In 2024 gaan we conform het actieplan de kansrijke plekken Plexat en Vossenerpark voorbereiden om het te ontwikkelen tot hoogwaardige beweegvoorziening.
  • We zetten de subsidie aan het Performance Centre Venlo voort tot en met 2025 om topsport te ondersteunen. Daarnaast beoordelen we bij nieuwbouwplannen voor sporthallen welke topsportelementen toegevoegd kunnen worden.
Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55