Trendsportal biedt inwoners, bedrijven, belangstellenden en overheden een moderne visie op een duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen in Noord-Limburg. Voor Venlo is het essentieel dat de stad zich als een economisch goed bereikbare én veilige entiteit kan ontwikkelen. Trendsportal heeft de afgelopen jaren ook steeds meer uitwerking gekregen op het lokale niveau van de stad; via deelvisies op parkeren, fiets en infrastructuur voor elektrische auto's.
De omvang en aard van stedelijke mobiliteit veranderen in een snel tempo. Verdergaande verstedelijking, de digitalisering van de maatschappij, nieuwe vervoerwijzen en vervoerdiensten hebben invloed op de bereikbaarheid van Venlo. Het mobiliteitsplan wordt in het eerste kwartaal van 2024 vastgesteld en geeft o.a. richting aan de uitvoering. Op basis van de potentiële en de geplande ruimtelijke ontwikkelingen geeft het antwoord op welk niveau van bereikbaarheid gewenst is: voor de voetganger, de (elektrische) fiets en verwante (nieuwe) vervoermiddelen, de auto en het openbaar vervoer. Hieruit volgen dan de benodigde voorzieningen voor de afwikkeling van het verkeer, met de bijbehorende infrastructuur en (technologische) inrichting. Bovendien willen we de mobiliteit in Venlo verduurzamen (verminderen, veranderen en verschonen).
Vanuit het Rijk is het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) uitgerold om oplopende ongevalscijfers een halt toe te roepen. Het Rijk stuurt hierbij op een risico gestuurde aanpak (investeren daar waar de risico’s het grootste zijn). Ook in Venlo hanteren we deze risico gestuurde verkeersveiligheidsaanpak . De output van de risicoanalyse en de input van de betrokken partners en inwoners leveren projecten en maatregelen op ter verbetering van de verkeersveiligheid.
Uit het Ambitiedocument Fiets komt naar voren dat er door de sterke toename van het (elektrisch) fietsverkeer nieuwe investeringen noodzakelijk zijn in de kwaliteit en kwantiteit van onze fietsinfrastructuur en fietsparkeervoorzieningen (o.a. via Plan Binnenstad), maar ook op het gebied van gedragsbeïnvloeding en educatie . Hiermee dragen we bij aan een gezonder leefklimaat en aan de vitaliteit van onze inwoners. De fiets vervult immers een sleutelrol in de ontwikkeling van Venlo naar een toekomstbestendige, gezonde en leefbare gemeente.
Het Ambitiedocument Parkeren is in 2023 uitgewerkt in een uitvoeringsplan met maatregelen waarmee de vastgestelde parkeerknelpunten kunnen worden aangepakt. In relatie tot het straatparkeren besteden we ook aandacht aan de laadinfrastructuur . Op basis van de Nota Parkeernormen gaan we de mobiliteitsvraag ten behoeve van nieuwe ruimtelijke ontwikkeling toetsen en in de praktijk brengen bij de vergunningverlening. In lijn met het nieuwe parkeerbeleid zien we al een verschuiving van kortparkeerders 'op straat' naar de parkeergarages.