4. Welvarend Venlo

Economie

Door ontwikkelen van het instrument economisch uitvoeringsprogramma
Het bestaande Economisch Uitvoeringsprogramma (EUP) vormt geen doel op zich, maar is het belangrijkste instrument om de doelen in de economische visie te realiseren. Het geactualiseerde EUP, als economisch uitvoeringsprogramma van deze economische visie, richt zich niet meer primair op de programmalijn economie, maar ook nadrukkelijk op de samenhang tussen de programmalijnen in dit, maar ook andere programma’s. Binnen de programmalijn economie is bovendien sprake van een verbreding (meer speerpuntsectoren) en tegelijkertijd meer focus voor wat betreft de werklocaties (meer aandacht voor bestaande werklocaties). Dit betekent tevens een verbreding en intensivering van de samenwerking met onze strategische partners.

Vergroten van de aantrekkelijkheid van ruimte om te ondernemen
Twee van de uitgangspunten en de daarbij horende richtinggevende keuzes hebben direct betrekking op werklocaties, namelijk de uitgangspunten ‘Beperkt nieuwe ruimte toestaan, bestaande ruimte beter benutten’ en ‘Actief de uitvoering van transities versnellen’. We gaan actiever en versneld inzetten op herstructurering en verduurzaming van bestaande bedrijventerreinen.
We gaan daarentegen de komende jaren geen nieuwe Tradeports meer ontwikkelen, maar mogelijk wel een bedrijventerrein voor MKB-bedrijven. Daarnaast blijven we ook inzetten op de acquisitie van start-ups en scale-ups om de regionale concurrentiekracht in de speerpuntsectoren te versterken.
Versterken van de vrijetijdseconomie
De vrijetijdssector werd de afgelopen jaren relatief sterk getroffen door de Corona-pandemie. Onze aandacht en inspanningen werden hierdoor in sterke mate bepaald. In 2024 verleggen wij het accent van onze inspanningen. De focus van onze inspanningen zullen worden bepaald door nieuw lokaal beleid en bijbehorend uitvoeringsprogramma inzake Vrijetijdseconomie. Hierbij sluiten we aan op het herijkte regionale actieprogramma Vrijetijdseconomie.
In de economische visie is vrijetijdseconomie opgenomen als één van de vijf economische pijlers binnen de gemeente Venlo. ‘Verbreding en kwaliteitsslag vrijetijdseconomie’ is daarnaast één van vier richtinggevende keuzes binnen het uitgangspunt ‘Positionering als veelzijdige centrum van de (Eu)regio’ in de economische visie. Dit is gebeurd vanwege het bredere belang van deze sector voor Venlo, om ook de uitstraling en aantrekkingskracht te vergroten.
Uitgangspunt is een vitale sector die bijdraagt aan een gezonde, aantrekkelijke en gastvrije gemeente. Inzet zijn de toeristische speerpunten Steyl, Arcen en de Venlose binnenstad, onderling verbonden door de Maas en het groene buitengebied. Dit doen we nadrukkelijk niet alleen voor gasten die onze gemeente bezoeken, maar ook voor onze (nieuwe) inwoners. Vrijetijdseconomie draagt bij aan de ‘Quality of life’; het versterkt de aantrekkingskracht van Venlo voor het binden en aantrekken van inwoners (ofwel talent).

Focus aanbrengen in structuurversterkende projecten
Vanuit deze programmalijn worden van oudsher bijdragen geleverd aan structuurversterkende projecten. In de economische visie zijn de majeure projecten opgenomen die de komende jaren bijdragen aan de economische doelstellingen en koerswijziging. Vanuit de programmalijn economie gaat in 2024 de aandacht primair uit naar de herstructurering en verduurzaming bestaande bedrijventerreinen de en gebiedsontwikkeling Venlo Noord. Maar in verbinding met de beide andere programmalijnen in dit programma zal ook nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de majeure projecten, zijnde de doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo en toekomstbestendige haven. Tevens liggen er inhoudelijke relaties met andere majeure gebieden die in andere programma’s zijn opgevoerd, zoals: City branding, Greenport Venlo, , Binnenstad/spoorzone, Veilingterrein, en Kazernekwartier.

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55