6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Circulariteit

De afgelopen jaren is de impact is van een tekort aan grondstoffen op de economie en de samenleving steeds duidelijk geworden. Vanuit het verleden heeft Venlo een herkenbaar profiel opgebouwd als circulaire koploper. Inmiddels is circulariteit voor veel gemeenten en bedrijven een belangrijk aandachtsveld. De voorsprong die Venlo heeft opgebouwd in de gebouwde omgeving met gerealiseerde innovatieve projecten krijgt binnen nieuwe projecten in Venlo een vervolg. De pilots van Venlo dienen als voorbeeld om anderen te inspireren en uiteindelijk meer impact te realiseren. Tenslotte draagt een circulaire economie fors bij aan het realiseren van CO2-reductie en daarmee aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen.
Ook wordt vanuit opdrachtgeverschap ingezet op kansen in nieuwe projecten waarin Venlo de circulaire economie kan door ontwikkelen. Een van deze voorbeelden is een circulaire gebiedsontwikkeling met marktpartijen die in 2024 wordt verkend. De impact die de gemeente in de circulaire economie binnen haar eigen bedrijfsvoering kan maken is daarbij enigszins beperkt. De grootste winst is te behalen in de markt en de overheid kan dit nationaal en lokaal stimuleren en aanjagen. Het is uiteindelijk aan de markt om dit over te nemen en op bredere schaal toe te passen, waarbij deze bedrijven ook hun concurrentiepositie kunnen verbeteren door een toekomstbestendiger product of dienst met lagere kosten.
Met gericht onderzoek naar de waarde van circulariteit in Venlo is aangetoond dat in projecten tal van voordelen kunnen ontstaan. Voordelen van kostenreductie, gezondheidswinst, CO2-reductie en het ontstaan van nieuw markten voor het lokale bedrijfsleven. Met de opgedane kennis in Venlo wordt in 2024 ook actief een bijdrage geleverd in het beïnvloeden van het rijksbeleid door deel te nemen nationaal netwerk Circulaire Koplopers en een vervolg te geven aan het internationale netwerk Healthy Buildings. Medio 2023 is het Interreg project Healthy Buildings Netwerk opgevolgd door een nieuw internationaal project Healthy Buildings Movement waarvan Venlo het leadpartnerschap heeft.
Naast het waardebehoud van grondstoffen bij nieuwe projecten wordt ook steeds meer de aandacht gericht op bestaande grondstoffen. In het kader van het nieuwe afvalbeleid worden afvalstromen gereduceerd. Ook worden lokaal ervaringen opgedaan in de toepassing van Venloos circulair ambachtscentrum. Daarmee zijn we de eerste van Limburg en extra bijzonder is dat het idee is ontstaan vanuit een inwonersinitiatief. Daarmee worden in Venlo belangrijke stappen gezet in de realisatie van een volledig circulaire economie in 2050. De vastgestelde beleidsvisie en het uitvoeringsplan vormen de kaders voor meer herbruikbare grondstoffen.
Binnen deze programmalijn meten we de hoeveelheid huishoudelijk restafval per huishouden.

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55