De klimaatopgave is een complexe en meerjarige opgave. In plaats van alle knelpunten tegelijkertijd aan te pakken, ligt de focus op het benutten van de prioritaire knelpunten én kansen. De klimaatverandering vraagt om een actieve aanpak van gemeenten, voor nu, én voor de langere termijn. Klimaatadaptatie gaat over wateroverlast, hitte, droogte en in Venlo nemen we ook biodiversiteit mee. Binnen de programmalijn Klimaatadaptatie onderscheiden we vijf actielijnen: Nieuwbouw stelt het voorbeeld, Robuuste groenblauwe structuren, Gevarieerd en vitaal buitengebied, Klimaatbestendige bedrijventerreinen en Bewustwording.
Om Venlo klimaatbestendig te maken is er gekozen voor vier fysieke gebiedstypen en hebben we continue aandacht voor bewustwording. De gebiedstypen zijn: centrumgebieden, woonbuurten, werkgebieden en het buitengebied. Elke gebied heeft een andere problematiek en vraagt een andere aanpak. Daarnaast maken we een duidelijke onderverdeling in de verschillende schaalniveaus waarop klimaatadaptatie plaatsvindt. Daarbij hanteren we de schaalniveaus: regionaal, gebied- straat- en perceelniveau. Ook voor de programmalijn klimaatadaptatie geldt dat we de kaders en werkwijzen hebben gesteld, en nu de focus leggen op de uitvoering.
Klimaatadaptieve maatregelen in bouw- en inrichtingsprojecten nemen we standaard mee en we richten ons op groene, gezonde wijken en buurten. Dit betekent samenwerken met ondernemers, partijen en initiatiefnemers in Venlo en in de regio. We zetten in onze eigen projecten de toon. We zijn inspirerend, overtuigend en een voorbeeld voor anderen. We blijven leren en delen onze opgedane kennis met andere partijen in de stad en regio. Klimaatdata geven ons inzicht om gericht te werk te gaan. Zo kunnen we prioriteren. In 2019 heeft de klimaatstresstest plaatsgevonden. In 2025 volgt de volgende klimaatstresstest. Hieruit worden veranderingen inzichtelijk wordt de eerste impact van onze doelen zichtbaar. In 2022 is de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) en de uitvoering ervan geëvalueerd. De conclusie is dat de uitvoering moet worden versneld. In 2023 verschijnt een Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2023-2030. In dit uitvoeringsprogramma komt een uitgebreid overzicht van alle impactvolle lopende en geplande adaptatie-acties in heel Nederland.
Binnen deze programmalijn meten we de mate waarin inwoners het regenwater afkoppelen aan het rioleringssysteem.