(Bestuurlijke) Netwerkontwikkeling met Duitse partners
Venlo is een grensstad bij uitstek en dat maakt een goede relatie met de Duitse buren van belang. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in een goede relatie met de Duitse buurgemeenten. Ons netwerk willen we onderhouden en waar mogelijk verbreden om op deze manier grensbelemmeringen voor onze inwoners, organisaties en bedrijven weg te nemen en gebruik te maken van de voordelen die onze grenslegging brengt.
De band met partnerstad Krefeld is goed en krijgt een extra dimensie door het gezamenlijke projectpartnerschap met de Oekraïense stad Kropywnytskyi.
Aanbrengen van inhoudelijke focus
Inhoudelijk gaan we focus aanbrengen door in 2024 in te zetten op thema’s waarop aan beide kanten van de grens veel animo is om elkaar (beter) te leren kennen en gezamenlijke activiteiten te organiseren. Het eerste thema dat we verder uitwerken omvat vrijetijdseconomie, cultuur en leisure. Kultur muss man schnuppern oftewel cultuur moet je beleven en cultuur werkt als katalysator om vertrouwen te scheppen voor meer inhoudelijke samenwerking op andere terreinen. In onze regio is veel te doen en te beleven, ook aan de andere kant van de grens. Dit biedt kansen om grensoverschrijdend samen te werken op het gebied van vrijetijdseconomie. Daarnaast brengen we kennis over de Duitse taal, cultuur en de grensregio dichter bij onze inwoners door de voortzetting van het Duitsland-Niederlande Huis. Voor dit thema verwachten we de al bestaande grensoverschrijdende samenwerking relatief gemakkelijk te kunnen verbreden, zelfs in de uitdagende context die grensoverschrijdende samenwerking met zich meebrengt.
Het andere thema is gezondheid. Dit thema is een speerpunt voor Venlo en voor de regio Noord-Limburg als (streven naar het zijn van de) gezondste regio. Op vele terreinen en thema’s kan binnen dit thema aansluiting worden gevonden bij Duitse partners, zoals sport, agrofood en wijkaanpak.