4. Welvarend Venlo

Kennisinfra en arbeidsmarkt

Talent centraal bij vergroten van het arbeidspotentieel en inclusiviteit
Samen met het programma Gezond en actief en strategische partners wordt in het integraal beleidskader arbeidsmarkt en de uitvoeringsagenda 'Werken in Venlo' ingezet op het benutten, ontwikkelen, behouden en aantrekken van talent. Het doel is optimaliseren van de aansluiting van de (potentiële) beroepsbevolking op de regionale economie, zodat het arbeidspotentieel toeneemt en de arbeidsmarkt inclusiever wordt. Een verdere inzet op Leven Lang Ontwikkelen is hierbij één van de basisuitgangspunten. De aandacht gaat daarbij uit naar zowel de huidige inwoners als nieuwkomers.
Een deel van de vacatures in Venlo wordt ingevuld door internationale werknemers. Werknemers die vanuit andere landen naar Venlo komen om te werken. Veel van deze internationale werknemers wonen en werken voor een kortere periode in Venlo, een deel van deze doelgroep besluit om ook op langere termijn te blijven in Venlo en in de regio. De internationale werknemers zijn van belang voor de economische ontwikkeling van Venlo en de regio. Naast kansen, brengt de toestroom ook uitdagingen met zich mee. Voldoende, kwalitatief passende huisvesting is een van de grote uitdagingen. In 2024 en de daaropvolgende jaren ligt (door daadwerkelijke realisatie van initiatieven) de aandacht minder dan in voorgaande jaren op de realisatie van short stay huisvesting voor uitsluitend internationale, maar meer in de breedte op flexwonen voor meerdere doelgroepen. Het gaat daarbij behalve om internationale werknemers, ook om spoedzoekers, studenten, statushouders, ontheemden et cetera.
Daarnaast blijft het groeiend aantal internationale werknemers om extra aandacht vragen op diverse (sociaal-maatschappelijke) onderdelen. Dit is bijeen gebracht in een 9-sporenaanpak. Deze 9-sporen dragen bij aan het gastvrij ontvangen, wegwijs maken en laten wonen van deze tijdelijke – en mogelijk nieuwe - inwoners van Venlo. Een duurzame deelname aan de arbeidsmarkt door de internationale werknemers is een belangrijk aspect voor de komende jaren. Daarbij willen we de talenten van internationale medewerkers meer tot hun recht laten komen in Venlo. In praktijk betekent dit dat we samen met werkgevers, uitzenders en onderwijsinstellingen op maat ontwikkeltrajecten voor internationale medewerkers gaan aanbieden, die aansluiten bij competenties en vaardigheden. Daarnaast is de ontwikkeling en inzet op taalvaardigheid een belangrijk aspect. Met voorgaande aanpak zetten we in op een doorgroei van flexarbeid naar duurzame deelname aan de arbeidsmarkt in Venlo en de regio.

Het versterken van de kennisinfrastructuur op alle niveaus
De vraag naar een passend aanbod van zowel praktisch als theoretisch opgeleide Venlonaren is hoog. Het onderwijsaanbod moet hierop blijven aansluiten. Daarom moeten we leerlingen in het voorgezet onderwijs verleiden om voor een opleiding in Venlo kiezen en afgestudeerden van de MBO-, HBO- en WO-opleidingen om - in de concurrentie met andere steden - in Venlo te blijven of komen werken en wonen. Het is van belang dat jongeren vanaf de start in het voortgezet onderwijs een beeld krijgen van de bedrijven die in Venlo en de regio aanwezig zijn. Verbinding met, en kansen/mogelijkheden die het regionale bedrijfsleven te bieden heeft, dragen bij aan het werken en wonen in Venlo. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs en voldoende perspectief op werk dragen hier aan bij. Het verder versterken van de publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs blijft onverminderd belangrijk om deze ambities te realiseren. Het versterken van deze twee werelden is daarom nadrukkelijk onderdeel van dit programma.
Venlo heeft de ambitie om meer studenten aan te trekken, deze ambitie wordt versterkt door de groeiambitie van de Universiteit Maastricht op de Brightlands Campus. Universiteit Maastricht heeft de ambitie om de komende jaren in Venlo nieuwe opleidingen, onderzoeksprogramma’s en onderzoeksfaciliteiten rondom de thema’s Future Farming, Future Earth, Sustainable Nutrition en Bio-Circular Economy te starten. Daarbij zoekt de Universiteit Maastricht nadrukkelijk de verbinding en samenwerking met de andere MBO en HBO kennisinstellingen. Bij het versterken van de kennisinfrastructuur hoort ook het faciliteren van Venlo studentenstad. Om voor de student aantrekkelijk te zijn en te blijven moet Venlo blijven werken aan het ‘zijn’ van een studentenstad. Studeren is meer dan alleen goede onderwijsfaciliteiten. Met het meerjarenprogramma 'Venlo Studentenstad' wordt ingezet op het boeien, binden en behouden van studenten (MBO, HBO en WO).

Doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo
Kennisontwikkeling is van groot belang voor behoud van de sterke economische positie van in Venlo gevestigde bedrijfsleven, bovendien kan Venlo met kennisontwikkeling een grotere bijdrage leveren aan duurzame en slimme oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Nieuwe kennis wordt ontwikkeld en benut door onderzoek en valorisatie. De Brightlands Campus Greenport Venlo vormt een belangrijke schakel in de beweging richting een meer kennis georiënteerde economie. De samenwerking op de Brightlands Campus Greenport Venlo versterkt de innovatiekracht en het concurrentievermogen van het bedrijfsleven en maakt Venlo als centrumstad in de (Eu)regio aantrekkelijker voor innovatie. De innovatiekracht van de campus focust op de sector agrofood met crossovers naar logistiek, maakindustrie en gezondheid. In de ambitie zoals deze is verwoord in het groeiplan van de Campus wordt stevig ingezet op meer hoogwaardige bedrijven (start-ups en scale-ups), meer studenten (inclusief huisvesting) en meer onderzoekers waarbij de regio functioneert als fieldlab. Een groei die de komende jaren overigens wel gefaciliteerd zal moeten worden met vastgoedinvesteringen (nieuwe werkplekken en 'shared facilities').

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55