Uitvoeringsprogramma 'Werken in Venlo'
We gaan samen met onze strategische partners en in verbinding met het programma Gezond en Actief door met het in 2022 vastgestelde uitvoeringsagenda ‘Werken in Venlo’ en blijven dus inzetten op het benutten, ontwikkelen, behouden en aantrekken van talent. De focus ligt daarbij in 2024 op de volgende drie geprioriteerde projecten in de uitvoeringsagenda:
- verkenning van het talentenpaspoort; hierbij gaat het om een breed beschikbare digitale matchingsapplicatie, waar op basis van talenten, competenties en vaardigheden, een match wordt gemaakt tussen vraag en aanbod
- jongeren kennis laten maken met bedrijven, beroepsbeeld en beroepsonderwijs in de regio; concreet gaat het om een pilot in het VO en MBO om gezamenlijk en in samenhang programma te ontwikkelen ten aanzien van beroepsbeeld kennismaking bedrijven te komen, inclusief afstemming met programma voortijdig schoolverlaten
- verhogen van de instroom van leerlingen Voortgezet Onderwijs naar het regionale beroepsonderwijs. Dit doen we in samenwerking met de partners uit het onderwijs en de triple helix organisaties. In dit kader zijn de verbindingen met onder andere Stichting Economic Development Board Crossroads Limburg, Supply Chain Valley, Land van de Makers en Ondernemend Venlo van belang, zeker voor wat betreft de ontwikkelingen van een Human Capital Agenda(‘s).
Flexwonen
In 2024 en de daaropvolgende jaren groeit de opgave voor de opvang en tijdelijke huisvesting van diverse doelgroepen, zoals spoedzoekers, internationale werknemers, asielzoekers, Oekraïense ontheemden, de extra plaatsing van statushouders en mogelijk andere groepen.
De kosten voor de opvang van tijdelijk verblijf van (Oekraïense) ontheemden en asielzoekers worden door de Rijksoverheid gedekt, toch komt er meer bij kijken. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van onderwijs voor kinderen en extra (huisartsen)zorg.
In 2023 is het perceel Daelweg 6, 6A , 6B strategisch aangekocht en daarmee is een aaneengesloten plangebied ontstaan samen met Daelweg 10 dat al gemeentelijk eigendom was. Het doel is om hier tijdelijk (10 jaar) 96 flexwoningen te realiseren die worden gekocht van het Rijk. Voor de eerste 2 à 3 jaren worden hier vooral Oekraïense ontheemden gehuisvest die doorstromen uit de noodopvanglocaties. In een kwart van de woningen worden starters en/of studenten gehuisvest. Daarna groeit dit toe naar een 100% bewoning door studenten/starters.
Op termijn wordt dit plangebied geïntegreerd in de ontwikkeling van Fase 2. Kazernekwartier. Daarom wordt voorgesteld om grip op deze grondpositie te houden en snel in eigen beheer te ontwikkelen en te realiseren zonder afhankelijkheden van derden partijen.
Naast de Daelweg is de gemeente voornemens Oekraïense ontheemden van de noodopvanglocaties door te laten stromen naar het Mobile Home Park Californië aan de Venrayseweg. Om deze locatie te benutten voor tijdelijke huisvesting willen we een impuls geven aan het woon- en leefklimaat in de openbare ruimte direct grenzend aan het plangebied door het treffen van maatregelen. Doel is een veilig en goed woon- en leefklimaat te realiseren.
9-sporen aanpak Internationale werknemers
In 2024 blijven we onverminderd aandacht schenken aan de maatschappelijke uitdagingen die de verwachte groei van het aantal internationale werknemers met zich meebrengt. We blijven in verbinding met de programma’s Gezond en actief Venlo en Leefbaar Venlo inzetten op de 9-sporen aanpak. Afgelopen jaar lag het accent op de huisvesting en de ontwikkeling van de aanpak. De aandacht verschuift in 2024 naar een specifieke aanpak voor uitvallers, een actieplan Toezicht en handhaving (meldingen illegale bewoning), een brede aanpak ondermijnende criminaliteit en Planmatige invoering Wet Goed Verhuurderschap/Verhuurdersvergunning. Aanvullend is er aandacht voor het benutten van talenten in het spoor arbeidsmarkt (in combinatie met taal, participatie en talentenpaspoort). Hierbij gaat het er om dat de talenten van internationale werknemers zo goed mogelijk worden benut waardoor er (meer) mogelijkheden ontstaan voor het omzetten van flexcontracten naar vaste contracten en deelname aan de Venlose gemeenschap.
Doorlopend blijven we aandacht schenken aan goede communicatie en informatie (MYinfoNL-app) en de RNI registratie. Daarnaast is het van belang om een middellange termijn perspectief te schetsen die aansluit op de voorgestelde koers vanuit de economische visie 2030. Vanzelfsprekend wordt regionaal en grensoverschrijdend afstemming gezocht op het vraagstuk internationale werknemers.
De ondersteuning en begeleiding van de dakloze (ex-)internationale werknemer in Venlo (spoor 7) heeft zich gevestigd in een door stichting Groenewold aangepaste en ter beschikking gestelde locatie. Het werken vanuit een vaste locatie biedt voordelen voor de hulpverlening en ondersteuning van deze daklozen. De locatie voorziet sinds de verbouwing in 2022 in een douche, wasmachine, spreekkamer, kantoor, inzet vrijwilligers etc., die noodzakelijk zijn voor de ondersteuning van deze doelgroep.
Doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo
De Brightlands Campus Greenport Venlo blijft het kristallisatiepunt van de publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek. Deze samenwerking moet resulteren in een versterking van het bedrijfsleven en van de kennisinfrastructuur, waarbij in 2024 en daaropvolgende jaren nadrukkelijk aandacht zal worden besteed aan de doorgroei naar een volwassen campus. De campusorganisatie staat aan de lat om samen met de Universiteit Maastricht het aanbod aan onderzoekslijnen en opleidingsmogelijkheden op de campus uit te breiden. De reeds door de raad ter beschikking gestelde middelen maken het voor de gemeente mogelijk om een faciliterende en stimulerende rol te pakken hierin, waarbij ook nadrukkelijk de link zal worden gelegd met het versterken van het aanbod bij de MBO en HBO kennisinstellingen.
Buiten de link tussen de campus en de kennisinstellingen is het van belang om de band met het gevestigde bedrijfsleven te versterken. Hierbij is het de bedoeling dat de campus zich steeds meer ontwikkelt als een onderzoeksinstituut voor het gevestigde bedrijfsleven (m.n. lokaal en regionaal MKB). Ook hier kunnen de reeds ter beschikking gestelde middelen een bijdrage aan leveren door aan de slag te gaan met het aanjagen van langjarige publiek-private samenwerkingen met het bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van onderzoek/onderwijs.
De campusorganisatie zelve staat aan de lat om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken (start ups en ‘scale ups’) om daarmee de samenhang tussen onderzoek en bedrijfsleven verder te laten groeien.
Om de campusontwikkeling verder te stimuleren is het van belang dat ook de voorbereidingen voor studentenhuisvesting geëffectueerd worden. De gemeente staat aan de lat voor de voorbereidingen. De realisatie en exploitatie is aan derden.
Uitrol Venlo studentenstad
Venlo kennisstad zal niet alleen zichtbaar zijn op de Brightlands Campus maar tevens in andere delen van de stad. In 2024 zal dan ook samen met onze strategische partners worden doorgepakt bij de realisatie van kwantitatief en kwalitatief voldoende huisvesting voor studenten. Venlo wil zich hiermee onderscheiden van andere studentensteden, zodat studeren in Venlo nog aantrekkelijker wordt. Dit moet bijdragen aan de ambities om door te groeien als Venlo kennisstad. Er is in Venlo ruimte voor nieuwe studentenhuisvesting op bijvoorbeeld Kazernekwartier en het voormalige Veilingterrein en dat is hard nodig vanwege de groeiambities op het aantal studenten. Samen met derden, zowel woningcorporaties als private partijen, moet dit gerealiseerd worden. De binnenstad nog meer bruist door de studenten die daar wonen, studeren en leven.