5. Centrumstad Venlo

De basis sterk houden

We blijven samen met private partners en andere overheden de komende jaren investeren in voorzieningen en structuren die burgers, bedrijven en bezoekers bewust of onbewust als het basispakket beschouwen.
Winkelen is nog altijd belangrijk in de binnenstad en de stadsdeelcentra, maar wordt minder dominant. Het aanbod van winkels is onderweg naar een nieuwe balans tussen fysiek en digitaal. . In het omgevingsprogramma Retail (2023) wordt hier nader op ingegaan. Maar ook wonen, cultuur, onderwijs en werken in de vorm van dienstverlening en 'schone bedrijvigheid' hebben de binnenstad, en in mindere mate de stadsdeelcentra, herontdekt. De centra evolueren gestaag verder van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’ of 'place to meet'. Hierbij hebben we steeds meer oog voor de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. Deze ontwikkeling zal de dynamiek verhogen, vormt een antwoord op structurele leegstand en kan de (nieuwe) stedeling beter faciliteren. Bewoners, ondernemers en bezoekers hechten namelijk steeds meer waarde aan combinatiebezoeken met cultuur en horeca en zijn op zoek zijn naar nieuwe ontmoetingsplekken, binnen en buiten. De doorontwikkeling van de binnenstad en de stadsdeelcentra vraagt om een goede balans tussen voorzieningen en de toenemende woonfunctie, een wakend oog voor de complementariteit van voorzieningen én ruimte voor experiment, innovatie en kruisbestuiving. In de binnenstad verdienen de randen van het kernwinkelgebied de nodige aandacht, zoals het Flujasplein en omgeving, de Bolwaterstraat en de Maaskade. Structurele leegstand in deze gebieden vraagt om nieuwe programma's en gebruik. Een bezoek aan de binnenstad moet een belevenis zijn, waarin het decor een belangrijke rol speelt. Er wordt dan ook met onze partners blijvend ingezet op het behoud van erfgoed, creëren van bijzondere architectuur en onderscheidende openbare ruimtes met voldoende plek voor groen, water, verkoeling, gezonde lucht en schone mobiliteit. Het 'Plan Binnenstad 2030' en de plannen 'Samen vooruit' voor de stadsdeelcentra Blerick en Tegelen vormen hiervoor een gedegen en gedragen basis en bieden nog volop inspiratie voor een gefaseerde uitvoering.
 De cultuursector heeft in de afgelopen jaren grote slagen gemaakt om de Venlose strategische agenda te dienen, ook in lijn met het cultuurbeleid. De uitvoering van de cultuurvisie "Het culturele vermogen van Venlo" krijgt onverminderd aandacht. De sector is echter kwetsbaar. De afgelopen jaren is veel gefinancierd met incidentele middelen. Daarnaast hebben de coronamaatregelen, de inflatie en de druk op de arbeidsmarkt grote impact op de bedrijfsvoering van onze culturele partners. De ambitie van Venlo is om meer studenten vast te houden, hoger opgeleiden een plek in onze stad te bieden, bezoekers te trekken en een aantrekkelijk woon- en verblijfsklimaat bieden. We willen geen stad zijn van uitsluiting maar een stad van meedoen. Een volwassen en volgroeide stad is voor al deze uitdagingen niet meer dan een voorwaarde. Allereerst is daarom inzet van middelen nodig om de culturele sector toekomstbestendig te maken. Daarnaast vereisen het karakter van onze stad, maar ook de ambities voor de toekomst, continue inzet op vernieuwing en doorontwikkeling. Vergelijking met andere steden leert dat Venlo per inwoner nog steeds substantieel minder besteedt aan cultuur. Ook de inzet van andere overheden en fondsen is nog te beperkt. De culturele sector kan daarom geen gelijke tred houden met de vernieuwingsdrift en innovatiecapaciteit van de stad. De voorstellen voor de begroting 2024 en verder hebben als doel de sector toekomstbestendig te maken en ruimte te maken voor vernieuwing waardoor er ook aanspraak gemaakt kan worden op middelen van andere overheden en fondsen.
Venlo maakt van Erfgoed Erfgoud! Dit is het motto van het erfgoedbeleid van Venlo. Samen met partners zet de gemeente de komende periode sterk in op positionering en profilering van Venlo. Samen willen we Venlo nog aantrekkelijker maken en erfgoed is daarbij één van de middelen. Het erfgoedbeleid focust daarom op behoud, verduurzaming, benutting en versterking van erfgoed als cruciale factor voor de aantrekkelijkheid van Venlo.
Doel van deze programmalijn is om Venlo een basisaanbod te bieden van voorzieningen, faciliteiten en uitstraling op het gebied van stedelijk wonen, werken en leven. Dit meten we door de Venlonaar naar het voorzieningenniveau te vragen en het aantal bezoekers van culturele instellingen en de mate van cultuurparticipatie te meten. Tevens tellen we het aantal bezoekers van de binnenstad en brengen we de leegstand in beeld. En tenslotte meten we het aantal meldingen en klachten in relatie tot  openbare ruimte en veiligheid van de binnenstad.

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55