5. Centrumstad Venlo

Verbreden en robuust maken

De doelstellingen van het programma Centrumstad worden voor een groot deel bereikt door (de uitvoering van) een aantal grote integrale gebiedsontwikkelingen in het stedelijk centrum; ontwikkeling Kazernekwartier, Museumkwartier, Q4 en Maaswaard, alsmede de ondertunneling van de Vierpaardjes, de herontwikkeling van het Veilingterrein en de hieraan gekoppelde gebiedsoverstijgende opgaven. Het  Museumkwartier is opgeleverd en als sluitstuk worden nu de twee vrijkomende vleugels van het voormalig postkantoor voorbereid voor transformatie en herbestemming. Ook naderen de gebiedsontwikkelingen van Q4 en Maaswaard hun voltooiing. Komend jaar zullen al deze opgaven, in overleg met ontwikkelende partijen en corporaties verder worden gerealiseerd. De kaders voor de ontwikkeling van het Kazernekwartier, fase 1, zijn vastgesteld en vastgelegd in het bestemmingsplan. Samen met onze partners wordt nu hard gewerkt aan de voorbereiding en realisatie. Voor fase twee van het Kazernekwartier zullen de programmatische en inhoudelijke kaders alsmede de ontwikkelrichting verder worden vastgelegd en uitgewerkt. Het stedenbouwkundig plan en de programmatische kaders voor het Veilingterrein zijn vastgesteld en vormen het vertrekpunt voor de herontwikkeling van het terrein. In 2024 wordt het bestemmingsplan/ omgevingsplan vastgesteld. Hiermee kan gestart worden met de daadwerkelijke herontwikkeling van het terrein naar een gemengd gebied waar wonen en een innovatief programma een plek gaan krijgen.
De financiële implicaties van bovengenoemde gebiedsontwikkelingen en projecten worden grotendeels verantwoord binnen het Grondbedrijf (grondexploitaties), de investeringsagenda en kredieten hebben een plek in de risicoparagraaf.
In en rond Venlo worden gebieden ontwikkeld met een hoge stedelijke dynamiek, mix van functies en aantrekkingskracht met een sterke wisselwerking. Om deze gebieden optimaal te laten excelleren is een goede onderlinge verbondenheid essentieel. Samen met onze partners moet worden geïnvesteerd in robuuste en aantrekkelijke verbindingen tussen binnenstad, het Kazernekwartier, het Middengebied, de Brightlands Campus Greenport Venlo en andere clusters met (in potentie) een hoge dynamiek. Het meest concreet zijn de verbindingen tussen binnenstad en Kazernekwartier (hier wordt de mogelijkheid van een oeververbinding onderzocht), het verdiepen of verleggen van de Tegelseweg ten gunste van de gebiedsontwikkeling op en rond het voormalige Veilingterrein en de robuuste blauw-groene verbinding tussen de oostelijke Maasoever en de Jaomerdaalse Hei (Maas tot Hei route). In 2024 zal hier nader onderzoek naar worden gedaan en wordt gestart met visievorming.
In het stedelijk centrum wordt ingezet op het intensiever benutten en vermarkten van de recreatieve en toeristische potentie voor bewoners en bezoekers. Fysiek is langs de Maas de verbinding met Q4 gemaakt met de realisatie van de recreatieve Lage Loswal. Na de oplevering van de woningbouw Aan de Stadsmuur zal de openbare ruimte Maaskade worden ingericht. Door de herinrichting van de openbare ruimte worden onze doelstellingen op het gebied van verkeer, erfgoed, en klimaatadaptatie met elkaar verbonden en wordt een onderscheidende openbare ruimte gecreëerd met grote verblijfskwaliteit. De inzet op het vergroten van de verblijfskwaliteit komt ook terug met het oppakken van de route langs de Maas die Maaswaard en het stadskantoor verbindt met de binnenstad. In 2024 wordt gewerkt aan een concreet plan waarbij door herinrichting van de openbare ruimte een aantrekkelijke, veilige wandel- en fietsroute ontstaat die beide gebieden verbindt.  Met het Waterschap Limburg loopt een proces van onderzoek om - in een integraal ontwerp- en realisatietraject - ook de waterkeringen ter plaatse van de Maaskade klimaatadaptief te vernieuwen. De ambitie is om dit op zodanige wijze, en met inpassing van de gerestaureerde vestingmuren, te doen dat daar het Venlose vestingverleden tastbaar en beleefbaar wordt.
Plekken en panden in de binnenstad die kwalitatief onvoldoende zijn worden actief onder de loep genomen, met name als het waardevol erfgoed betreft. Bijzondere aandacht vragen de transformatie en het hergebruik van (economisch) verouderde panden op kwetsbare plekken in het stedelijk centrum. We onderzoeken welke instrumenten (waar onder strategische aankoop en subsidiering) we kunnen inzetten om het tij te keren, vooral waar de markt dit niet oppakt.
Het culturele profiel van de stad draagt in belangrijke mate bij aan de identiteit. De waarden zien, ervaren en beleven worden verankerd in de stad en dragen bij aan de transformatie naar het binnenstadsprofiel van place te be in plaats van place tot buy. Er wordt geïnvesteerd in de robuustheid van het cultureel profiel door de basis sterk te houden en in te zetten op een verbeterde positionering van de culturele voorzieningen.  Daarnaast zijn er ook nog uitdagingen in de binnenstad waar cultuur het profiel van de stad kan verstevigen en de dynamiek in de binnenstad kan bevorderen. In de ontwikkeling van de Zuidrand van de binnenstad zal toevoeging van een culturele functie voor reuring kunnen gaan zorgen, en de belevingswaarde vergroten. Culturele voorzieningen die om herhuisvesting vragen zijn De Bibliotheek en Filmtheater De Nieuwe Scene. In 2024 zal binnen de herontwikkeling van de genoemde gebieden gekeken worden of deze functies daar een plek kunnen krijgen.

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2023 10:23:54 met de export van 11/29/2023 10:03:55