We bouwen gestaag en met succes aan een heel eigen profiel voor Venlo op gebied van onderwijs, economie, erfgoed, cultuur, wonen en evenementen. Niet alleen in de regio, maar ook al ver daarbuiten. Vanuit onze ondernemende inborst verdiepen we dit profiel om onderscheidend te blijven. De kruisbestuiving tussen onderwijs, economie, cultuur, erfgoed, wonen en evenementen leidt tot een unieke positie. Niet alleen in de regio, maar ook al ver daarbuiten. Vanuit onze ondernemende inborst verdiepen we dit profiel om onderscheidend te blijven.
In de zuidrand van de binnenstad zijn de afgelopen jaren al flinke stappen gezet om te komen tot een hoogwaardig educatief en cultureel cluster. Nu wordt de stap gezet om in de gehele zone 'van Maas tot station' te komen tot een nieuw en toekomstbestendige perspectief voor dit deel van het stedelijk centrum. Hierbij ontstaan nieuwe kansen voor de zuidrand van de binnenstad door de transformatie van retail-gebied naar een gebied met (semi-)publieke functies. Om een impuls te geven aan die transformatie van place-to-buy naar place-to-be kan het nodig zijn om strategisch panden aan te kopen. Hierbij hoort ook het verder optimaliseren van de openbare ruimte met hierbij aandacht voor erfgoed, verkoelend en aantrekkelijk groen en water. Er is een aantal ontwikkelingen te onderscheiden die vragen om een nieuw handelingsperspectief en die later tot begrotingsvoorstellen kunnen leiden zoals de herontwikkeling van het Flujasplein, de herontwikkeling van de zuidzijde van de Dominicanenstraat, het hergebruik en/of herontwikkeling van de twee bankgebouwen op beide hoeken van de Spoorstraat en de Keulsepoort. Daarnaast ligt er het emplacement met een grote ruimtelijke en functionele impact. Ingrepen aan het emplacement kunnen kansen creëren voor de zuidzijde van het spoor. Kortom een groot gebied op een zeer centrale locatie waar transformatie of een kwaliteitsimpuls nodig is. Hier liggen koppelkansen om een slag te maken met de opgaven waar we als gemeente, maar ook als rijksoverheid voor staan voor staan: woningbouw, tegengaan van hittestress, beleefbaar maken van erfgoed etc. Het verbinden van de opgaven en de kansen vraagt om een toekomstvisie voor het gehele gebied, waarbij het voorstelbaar is dat het uitwerkingsniveau kan verschillen voor de verschillende deelgebieden. De samenhang tussen de verschillende gebieden is echter noodzakelijk om tot een geslaagde transformatie te komen.
Naast het stand houden en doorontwikkelen van de culturele infrastructuur, investeren we ook in projecten voor jongeren, culturele makers en het verankeren van urban culture & sports. Vernieuwing ontstaat van onderop, bij onze verenigingen, de culturele makers, en jongeren. Onderzoek heeft aangetoond dat urban culture in onze stad beleidsmatige en financiële ondersteuning behoeft. Om de vernieuwingen kans te geven zich te ontplooien heeft u een stimuleringssubsidie ingesteld. Om ruimte te bieden aan makers en urban blijvend te ondersteunen, wordt dit budget verhoogd. Jongeren worden bij cultuur betrokken door het plan Skin in the Game en het toevoegen van een extra cultuurcoach.
We constateren dat er enkele culturele programma’s zijn die aansluiten bij o.a. de beleidsvoornemens uit de Cultuurvisie (vastgesteld) en die zich steeds meer beginnen te wortelen in Venlo. Daarmee dreigen de genoemde programma’s uit Venlo te verdwijnen. Verankering (en doorontwikkeling) van deze culturele programma’s en evenementen in Venlo om verder invulling en uitvoering te geven aan de gemeentelijke beleidsdoelen (Cultuurvisie, Venlo City Branding, Toeristische Visie) is wenselijk. Daarnaast streven we naar meer flexibiliteit binnen de vastgestelde kaders om innovatie en doorontwikkeling ook structureel mogelijk te maken.
Steyl wordt gekenmerkt door zijn vele kloosters, veelal bestaande uit Rijksmonumentale panden en tuinen. Het ensemble is uniek in Nederland. Het monumentale erfgoed (zowel de kloosters als de tuinen) dreigt echter steeds verder in verval te raken. Daarom is het van groot belang om nieuwe functies te creëren waardoor het erfgoed kan worden gerestaureerd en behouden blijft voor de toekomst. In maart 2023 is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met de provincie Limburg en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed met als doel om gezamenlijk te gaan investeren in het Kloosterdorp, zowel in financiële zin als in menskracht. De provincie heeft een bijdrage van € 1 miljoen in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast is in september 2022 het ambitiedocument “Samen voor Steyl” vastgesteld. Het ambitiedocument vormt de opmaat voor een vergaande en duurzame samenwerking tussen de verschillende partijen in Steyl, waaronder de erfgoedorganisatie Boei. Er vinden samenwerkingen plaats op het gebied van toerisme, cultuur en erfgoed. Daarnaast zullen er ook in de randvoorwaardelijke sfeer ingrepen worden gedaan in Steyl, denk bijvoorbeeld aan het herinrichten van de Kloosterstraat/St. Michaëlstraat, het aanleggen van parkeerplaatsen e.d. De opgaven voor toerisme, cultuur en erfgoed zijn allemaal groot, er is werk aan de winkel. In 2023 en verder wordt gewerkt aan een krachtige organisatie om de opgave te kunnen oppakken. Met de komst in 2023 van de erfgoedorganisatie Boei en met hun inzet bij de aanpak - beheer, onderhoud en doorontwikkeling - van het monumentale vastgoed en de tuinen is de duurzame toekomst van het kloosterdorp een stap dichterbij gekomen.
In de binnenstad wordt blijvend ingezet op transformatie en herbestemming van leegstaand vastgoed met erfgoedwaarde in het project ‘wonen in erfgoed boven winkels’. Het herstellen en activeren van deze ruimtes biedt een unieke kans om een onderscheidende woonvorm aan Venlo toe te voegen, verder verval van de erfgoedwaarde te voorkomen en de binnenstad levendig en aantrekkelijk te houden buiten winkeltijden. De afnemende behoefte aan winkelruimte biedt daarnaast de mogelijkheid om de binnenplaatsen te vergroenen. Om de (historische) kwaliteit die de binnenstad en de vestinggordel heeft, te borgen en te versterken wordt er in 2023 en 2024 een beeldkwaliteitsplan voor het centrum opgesteld. Daarnaast zal met steun van de Provincie de restauratie en herbestemmingsprojecten van met name religieus en industrieel erfgoed gemeentebreed worden gecontinueerd. In de meerjarenbegroting zullen we voorstellen doen om de bestaande budgetten hiertoe te behouden.
Een aantrekkelijke avondbeleving is van belang om bezoekers aan de binnenstad zo lang mogelijk vast te houden, met name gedurende de donkere periode van het jaar. In 2023 is een begin gemaakt met de uitvoering van het zogenaamde verlichtingsplan, waarbij we de binnenstad letterlijk (op een duurzame wijze) in de spotlights plaatsen. Monumentale, beeldbepalende gebouwen en pleinen en de historische/economische hoofdroutes worden in samenhang verlicht, waardoor de bezoekers op een logische en aansprekende manier door de binnenstad worden geleid. Het duurzame ‘lichtsnoer’ wordt in de komende jaren verder over de binnenstad uitgerold.
Met deze programmalijn zet Venlo in op een onderscheidend profiel van het stedelijk centrum in de regio en daarbuiten om de aantrekkingskracht van Venlo te versterken naar bewoners, ondernemers en bezoekers. Dit meten we o.a. door de Venlonaar te vragen naar het onderscheidend vermogen van het stedelijk centrum en de waardering voor de kwaliteit van het stedelijk centrum. Daarnaast meten we het aantal toeristische overnachtingen in het stedelijk centrum.